بحران کرونا در دنیا؛ تاریخ معاصر چه تجربه ای از جنگ دنیای با ویروس دارد؟

به گزارش وبلاگ نت مالزی، عدم همکاری های بین المللی به دلیل انگیزه های سیاسی و رقابت های اقتصادی، دنیا را به مرحله ای رسانده است که یک بیماری خفیف تر از بیماری های همه گیر قبلی هراسی بی سابقه در دل انسان ها انداخته است.

بحران کرونا در دنیا؛ تاریخ معاصر چه تجربه ای از جنگ دنیای با ویروس دارد؟

نویسنده: ثمانه اکوان، دکترای روابط بین الملل

به گزارش گروه بین الملل وبلاگ نت مالزی، در سال 1918 و در بحبوحه جنگ دنیای اول ویروسی در سراسر دنیا شیوع و گسترش پیدا کرد که به عنوان اولین نوع از ویروس های H1N1 یا آنفولانزا شناخته می شد. این ویروس با گردش در دنیا جام 50 تا 60 میلیون نفر را گرفت و بر اساس برخی آمار دیگر نزدیک به 100 میلیون کشته بر جای گذاشت.

قربانیان این ویروس بیشتر از قربانیان همان جنگی بودند که دنیا را درگیر خود کرده بود. نام این بیماری را آنفولانزای اسپانیایی گذاشتند اما بعد از تحقیقات گسترده دنیا به این نتیجه رسید که کشورهای درگیر در جنگ به دلیل اینکه نمی خواستند آمار ناامیدکننده منتشر سازند، آمار مبتلایان و بیماران را پنهان کرده بودند و اسپانیا به دلیل اینکه بی طرفی در جنگ را انتخاب کرده و مطبوعاتش آزادی بیانی بیشتری داشتند، توانست آمار مبتلایان را منتشر سازد. با منتشر شدن آمار، کم کم این تفکر به وجود آمد که اسپانیا منشأ این ویروس بوده است و نام این بیماری آنفولانزای اسپانیایی گذاشته شد اما بعد از جنگ معین شد کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس و ایالات متحده نیز آمار بالای تلفات انسانی را در این بیماری داشته اند.

طریقه برخورد دنیا در زمان شیوع بیماری آنفولانزای اسپانیایی، چشم پوشی از آن و پاک کردن صورت مسئله بود. کشورهای غربی که به فکر پیروزی در جنگ بودند تا وحدت برای نجات جان بشریت، ترجیح دادند نامی از بیماری و میزان کشته های آن در رسانه ها نبرند.

100 سال بعد یعنی در سال 2020 و در شرایطی که دیگر مانند سال 1918، جنگی دنیای در کار نیست و به لطف سازمان های بین المللی به نظر می رسد بالاترین میزان همکاری بین کشورها برای نجات جان انسان ها و از بین بردن عوامل تهدید سلامت وجود دارد، بازهم همکاری های بین المللی نتوانسته جلوی شیوع و گسترش بیماری دنیاگیر کووید 19 یا همان ویروس کرونا را بگیرد.

اگر در سال 1918، جنگ دنیای وجود داشت، هم اینک رقابت های مالی بین شرق و غرب تا حد زیادی شرایط را برای همکاری های بین المللی جهت از بین بردن این تهدید سخت کرده است. اولین اقدام دولت ترامپ که به شدت در تلاش بود جلوی رشد مالی چین را بگیرد و به همین دلیل بازی افزایش تعرفه واردات کالا از کشورهای مختلف ازجمله چین را به راه انداخته بود، به راه انداختن جنگ روانی در دنیا برای گسترش هراس از چین بود. او در همان ابتدا دستور داد تا از ورود خارجی هایی که از چین بازدید داشته اند، به آمریکا ممانعت به عمل آید. قبل از آن نیز ایالات متحده تمام کارکنان غیرضروری خود را از شهر ووهان چین خارج کرده بود. بعدازاین در دستور دیگری ایالات متحده خواستار خروج تمام افراد زیر 21 سال آمریکایی در خانواده کارمندان آمریکایی در چین از این کشور شد. این اقدامات وزارت خارجه چین را واداشت تا اعلام کند این اقدامات به جای اینکه کمکی در جهت مقابله با این ویروس کند، تنها به ایجاد ترس و وحشت در دنیا کمک می کند.

درهرصورت آمریکا به زعم ترامپ و دولتش سود خود از این بیماری را برده بود. وزیر تجارت آمریکا، ویلبور راس در همان روزهای ابتدایی شیوع ویروس در چین، گفت شیوع مرگبار ویروس کرونا که جان 213 نفر را گرفته و تقریباً 10 هزار نفر را در دنیا آلوده کرده است می تواند اقتصاد ایالات متحده را تقویت کند (لینک). آن طور که ترامپ همیشه آرزویش را داشت، اقتصاد چین به گونه ای ضربه خورد که تا سال ها درگیر جبران کردن ضرر و زیان های ناشی از این بیماری باشد. تندروها در واشنگتن این مسئله را به معنای پیروزی در مصاف مالی با چین دانسته اند (لینک). بااین حال قانون کارما این بار نیز در حال اجرایی شدن است و صدمه دیدن اقتصاد چین برخلاف آنچه کشورهای اروپایی و یا آمریکا تصور می کردند، حالا اقتصاد دنیای را با خود درگیر کرده است (لینک).

بااین حال درگیر شدن اقتصاد دنیای با این ویروس نیز نتوانست منجر به همکاری های گسترده بین کشورها برای رهایی از این بیماری همه گیر شود (لینک).

در این میان اما همکاری های چندجانبه بین کشورهای همسایه و یا کشورهای متحد نیز در هاله ای از ابهام واقع شده است. ایتالیا که قبل از شیوع کرونا، درگیر در اوضاع مالی وخیم خود بوده و بارها درخواست داده بود تا سیاست های ریاضت مالی برای این کشور با جدیت کمتری دنبال شود تا اقتصادشان کمی بهبود یابد، این روزها به دنبال دریافت نظر مساعد کشورهای اروپایی برای انعطاف نشان دادن در سیاست های مالی شان در قبال این کشور است (لینک). ایتالیا از اتحادیه اروپا خواسته 3.6 میلیارد یورو به این کشور برای مبارزه با بیماری کووید 19 قرض دهد.

این بیماری اما به جای همکاری موجب ایجاد تهدیدهایی نیز شده است. ترکیه که تا به امروز جلوی ورود پناه جویان به اتحادیه اروپا را گرفته بود، حالا در زمان اوج گیری شیوع این بیماری در منطقه غرب آسیا، ضمن اینکه هیچ آماری از بیماران در کشورش به مجامع بین المللی نداده است، تهدید کرده است که مرزها برای ورود به اروپا را برای پناه جویان باز می کند. این مسئله شرایط برای شیوع بیشتر بیماری را در قاره اروپا تسریع می سازد.

مسئله دیگر اما همکاری کشورها با سازمان های بین المللی برای مقابله با این بیماری در عرصه دنیای است.

از ابتدای مطرح شدن بحث شیوع کرونا در چین، مدت زمان زیادی طول کشید تا سازمان بهداشت دنیای WHO به این نتیجه برسد که این مسئله، مسئله ای است که کل دنیا را درگیر خود خواهد کرد. دولت آمریکا که گمان می کرد با مراقبت از مرزهایش و ایجاد هراس دنیای از این ویروس راه برای نفوذ این کشور به ایالت هایش باز نمی شود، در زمانی که تعدادی از کشورهای دنیا در حال مبارزه با کرونا بودند، اعلام نمود که برای سال 2021، بودجه سازمان بهداشت دنیای را کم کرده و در حدود 3 میلیارد دلار از کمک های مالی خود به این سازمان را قطع می کند.

نمایندگان آمریکایی در مجلس نمایندگان چند بار مسئولان دولتی را به جلسات استماع کنگره احضار کردند تا از دولت این کشور بخواهند در این خصوص توضیح دهد که چرا در زمانی که تمام دنیا مشغول درگیری و جنگ با ویروس کرونا است، وزارت امور خارجه و آژانس آمریکا برای توسعه دنیای (USAID) در حال زمینه چینی برای کاستن از میزان کمک ها به این سازمان بسیار مهم دنیای هستند. آن ها بعدازاین متوجه شدند که برنامه کاستن از میزان کمک های مالی به سازمان بهداشت دنیای درواقع برخی از برنامه اصلی دولت آمریکا برای کم کردن از میزان کمک های مالی خارجی این کشور است و قرار است به جای 55 میلیارد دلاری که در سال 2020 برای کمک های خارجی تصویب شده بود، برای سال 2021، این کمک ها در کل به 44 میلیارد دلار برسد. این مسئله به قدری در کنگره جدی شد که رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا خاطرنشان کرد این کاهش بودجه که ناشی از بی ملاحظگی دولت است، اصلاً نمی تواند پیشنهادی جدی باشد (لینک).

وزرای امور مالی گروه G7 نیز که تا به امروز کرونا به کشورهایشان نرسیده بود و ظاهراً یک هفته ای می شود زنگ هشدار برای نفوذ این ویروس به کشورشان را شنیده اند، روز سه شنبه بعد از گردهمایی و نشستی که با مدیران بانک های بزرگ دنیا داشتند، در بیانیه ای اعلام نمودند که هر اقدامی که بتوانند برای جلوگیری از شیوع بیماری در دنیا انجام می دهند. آن ها خاطرنشان کردند که این برنامه ها شامل کاستن از میزان سودهای بانکی، کمک های مالی به برنامه های پزشکی و بالا بردن بودجه های دولتی برای مبارزه با ویروس است (لینک). بااین حال این صحبت ها در حالی بیان شد که هیچ اقدام عملی و برنامه مشترک برای اجرایی ساختن هدف مبارزه با بیماری را در دستور کار خود قرار ندادند و این مسئله باعث به وجود آمدن نقدها زیادی به کشورهای توسعه یافته دنیا شد (لینک).

همان طور که پنهان کاری و همکاری نکردن بین المللی در زمان گسترش ویروس آنفولانزای اسپانیایی، باعث ایجاد آمار عجیب و وحشتناک در کشته شدن میلیون ها انسان در دنیا شد، این بار صد سال پس ازآن اتفاق، عدم همکاری های بین المللی به دلیل انگیزه های سیاسی و رقابت های مالی دنیا را به مرحله ای رسانده است که یک بیماری با میزان کشندگی بسیار پایین تر از آنفولانزا توانسته هراسی به دل انسان ها بیندازد که جنگ های جدید در صد سال اخیر نتوانسته بود با این شدت آن ها را نگران آینده شان سازد.

منابع:

[1]https:، ، www.irsteel.com، fa، news، 53712، %D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%88%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%DA%86%DB%8C%D9%86-%D8%B4%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7

[2]https:، ، www.nytimes.com، 2020، 02، 19، world، asia، us-china-coronavirus.html

[3]https:، ، www.nytimes.com، 2020، 02، 28، business، economy، coronavirus-economy.html

[4]https:، ، www.weforum.org، agenda، 2020، 02، coronavirus-economic-effects-global-economy-trade-travel،

[5]https:، ، www.politico.eu، article، italy-to-ask-for-eu-budget-help-to-tackle-coronavirus-impact،

[6]https:، ، foreignpolicy.com، 2020، 02، 10، trump-world-health-organization-funding-coronavirus-state-department-usaid-budget-cuts،

[7]https:، ، www.theguardian.com، business، live، 2020، mar، 03، markets-ftse-g7-coronavirus-donald-trump-rate-cuts-mark-carney-business-live?page=with:block-5e5e50f48f086a28115b6b6d#block-5e5e50f48f086a28115b6b6d

[8]https:، ، www.theguardian.com، business، live، 2020، mar، 03، markets-ftse-g7-coronavirus-donald-trump-rate-cuts-mark-carney-business-live

منبع: خبرگزاری تسنیم

به "بحران کرونا در دنیا؛ تاریخ معاصر چه تجربه ای از جنگ دنیای با ویروس دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بحران کرونا در دنیا؛ تاریخ معاصر چه تجربه ای از جنگ دنیای با ویروس دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید